Este bine stiut ca gradinitele cu program prelungit au orarul astfel realizat incat sa fie in ajutorul parintilor care muncesc. Ele asigura educatia, hrana, somnul de dupa-amiaza si programul de joc al copiilor in intervalul 7:30-17:30. Aceste gradinite de stat cu program prelungit nu s-au inchis la finele anului scolar, ele au functionat din totdeauna si pe perioada de vara pana la data de 1 sau 15 iulie, tocmai pentru a veni in ajutorul parintilor care nu au cu cine sa-si lase copiii.
Anul acesta cineva, probabil un mare sef s-a gandit sa faca o schimbare. A dat ordin sa se inchida gradinitele la 15 iunie si sa functioneze cateva din fiecare sector. Ciudat este ca fiecare a interpretat ordinul cum a vrut.
In interval de 2 zile parintii interesati au trebuit sa scoata o adeverinta si sa-si faca o copie a dosarului medical, apoi sa umble sa vada unde sunt primiti.
Am vazut la TV o mare directoare de gradinita din sectorul 1 care avea propriile cerinte de inscriere la gradinita de vara: copilul sa vina tot din acelasi sector iar parintii sa locuiasca si sa munceasca in sectorul 1.
DE CE? Sectorul 1 a fost singurul care si-a impus propriile reguli. Eu lucrez in sectorul 5. Imi amintesc ca o mama care are 2 copii la noi la gradinita, isi dorea sa-si duca copiii la gradinita de vara cea mai aproape de casa ei din sectorul 1 si bineinteles n-a reusit. De ce ne place sa complicam atat de mult lucrurile?
Eu am lucrat o saptamana la o gradinita de vara.
Dimineata copiii plang pentru ca nu le place. Au fost rupti din gradinitele lor unde isi cunosc dulapurile, sala de grupa, educatoarele, curtea gradinitei, sala de mese, jucariile… Au fost condusi intr-o gradinita straina, unde totul este necunoscut iar educatoarea venita si ea de la alta gradinita nu stie nici ea noile reguli. Copiii plang, parintii pierd mult timp dimineata cand se despart de ei, educatoarele nu reusesc sa le retina nici numele intr-o saptamana.
DE CE ASA? Ce folos avem din situatia creata?Un om care lucreaza cu copiii stie ca adaptarea la gradinita poate dura la unii copii si 5-6 saptamani.
Si educatoarele sunt triste si nedumerite de ce trebuie sa treaca prin asta? Dupa un an scolar destul de obositor trebuie acum sa se straduiasca sa „dea bine” intr-o gradinita necunoscuta cu un colectiv nou si mai ales cu copii si parinti veniti fiecare de la alte gradinite. Parca fiecare copil vrea sa te domine sa faci tu asa cum vrea el. Nu te aude nimeni daca nu tipi, nu respecta nimeni ce spui tu. De ce ar face-o? Ca sa te respecte copiii trebuie sa vada ca stii ceva, ca ii inveti, le spui povesti ca o artista, ca le canti frumos, dansezi cu ei.
Dar la gradinita ai nevoie si de materialele didactice cu care esti obisnuita si care au ramas in dulapul din gradinita ta. Noroc ca s-a mai indreptat timpul si pot sa-i scot la locul de joaca din curtea gradiniteti. Oricum ma simt o supraveghetoare…
Mi-e si foarte greu sa ajung la noua gradinita; trebuie sa cunosc care sunt cele mai eficiente mijloace de transport. Ma gandesc cat de greu le este si celor din gradinita-gazda. Trebuie sa recunosc ca intreg colectivul se straduieste sa ne faca sa ne simtim bine, ne-au pus la dispozitie tot ce au. Dar tot ma simt ca intr-o casa straina, tot timpul mi-e frica sa nu se strice ceva. Copiilor le place sa demonteze tot ce e nou, asa ca fara mari eforturi au demontat locul de joaca din curtea gradinitei, care era frumos si modern. E adevarat ca le-am reasamblat, dar tot nu m-am simtit bine. Adevarul este ca nu am stiut nici ai cui erau copiii care l-au dezmembrat pentru ca nicio educatoare sosita de 3-4 ore nu reusise sa-i cunoasca pe toti copiii, nu ii chemam pe nume,le spunem „fetita”sau „baietel”.
CE VREAU SA SPUN?
NU E BINE!!! Vom trece noi si prin asta dar si copiii si adultii vor ramane cu amintiri dureroase.
Greselile sefilor din invatamant le suportam- copiii dumneavoastra si noi,educatoarele care lucram cu ei. Dumneavoastra, parintii aveti datoria sa le spuneti ca nu mai doriti astfel de experiente, ca gradinitele unde v-ati inscris copiii trebuie sa ramana deschise obligatoriu toata luna iunie si in functie de solicitari si partial in iulie. Alegeti-va reprezentanti care sa va sustina cererile pentru ca aveti aceste drepturi iar copiii nu mai trebuie sa planga atunci cand vin la gradinita.
Si totusi, mai multe intrebari ma framanta:
Doamnelor Inspectoare, dumneavoastra stiti ce ati facut?
Cui ii este de folos aceasta hotarare proasta?
Ati vazut lacrimile copiilor, ati auzit tipetele lor cand sunt adusi la gradinita de vara?
Dumneavoastra v-ar placea sa lucrati asa?
Pingback:DESPRE GRADINITA DE VARA – Diamantelenoastre.ro -Copilul Tau Este Un Diamant. Ajuta-l Sa Straluceasca