De cele mai multe ori, primul contact al oamenilor cu o persoana cunoscuta sau nu, se face prin limbaj. Cei mai multi dintre noi putem caracteriza succint omul cu care vorbim dupa ce am schimbat impreuna cateva cuvinte.
Putem sa spunem daca persoana respectiva foloseste formule de politete in vorbire, daca are un ton adecvat, daca are un limbaj corect din punct de vedere logic si gramatical si poate ce-i mai important, daca pronunta corect suntetele, deci poti usor sa intelegi ceea ce spune. Acest lucru ne face sa dorim sa vorbim cu cineva sau sa evitam persoana respectiva.
Oamenii au capacitatea de a memora timbrul vocal al persoanelor cu care au vorbit si de a recunoaste vocea la telefon atunci cand sunt apelati. Vocea melodioasa,a mamei, cea ferma a tatalui, vocea blanda a bunicii care ne spune povesti si poezii, si… de ce nu, vocea educatoarei care ii invata ramane intiparita in mintea copiilor.
Pentru parinti, momentul in care copilul emite primele sunete este de neuitat, plansul, ganguritul propriului copil are o insemnatate deosebita.Urmeaza apoi primele cuvinte bisilabice rostite sacadat si stalcit.
Sigur ca este foarte emotionant sa ne auzim copilul spunand „ma-ma , ta-ta, bu-ni, pa-pa”cu pronuntia aceea de bebelus. Problema este ca toti din familie incep sa repete exact ce spune copilul.
Pe masura ce copilul creste si incepe sa lege cuvinte si propozitii parintii si toti din familie continua sa-l imite pe copil , sa vorbeasca toti ca el pentru a se „distra”. Foarte multe familii fac aceasta greseala. Copilul creste, isi dezvolta auzul fonematic si aparatul fono-articular, are deci posibilitatea de a vorbi corect dar nu stie cum pentru ca nu are exemplul corect.
Ce vreau sa spun? ESTE FOARTE IMPORTANT CA TOTI CEI DIN JURUL COPILULUI SA VORBEASCA CORECT din punct de vedere al pronuntiei, logic si gramatical, pentru ca ei constituie un exemplul pentru copil.
Limbajul se invata cel mai mult prin imitatie si reprezinta invelisul sonor al gandirii. De aceea este foarte important sa le explicam copiilor pe intelesul lor semnificatia cuvintelor nou-introduse in vorbirea lor.
In ultimul timp parintii sunt fascinati sa-si auda copiii de mici vorbind limbi straine. Nu faceti acest lucru daca copiii mai au defecte de pronuntie. Este timp suficient, au timp sa invete atunci cand au aparatul fono-articular si auzul fonematic corect dezvoltat.
Anul acesta am la grupa o fetita care vorbeste cu tatal ei in limba maghiara, cu mama limba engleza iar urmarea este ca in limba romana se face foarte greu inteleasa, desi se apropie de 5 ani. Pronuntia este defectuoasa, comunica greu si cu educatoarele si cu copiii pentru ca este greu de inteles si se joaca mai mult singura,devine introvertita.
Defectele de limbaj se corecteaza relativ usor la varsta prescolara. Este important sa vorbim corect cu copiii astfel incat sa reprezentam un exemplu pozitiv, sa luam atitudine daca vedem ca aceste defecte persista si sa ducem copilul la specialist , la logoped.
Faceti lucrul acesta la gradinita, nu asteptati sa inceapa scoala, va fi mult mai greu!
Oamenii vorbesc tot timpul, aveti datoria sa va ajutati copilul sa vorbeasca frumos, corect, cu siguranta asta il va ajuta sa invete, sa lege prietenii, sa fie ascultat de cei din jur si va fi mereu in centrul atentiei.
Va rog dragi parinti sa faceti acest lucru pentru copiii dumneavoastra ACUM si veti avea mari bucurii.
(Visited 335 times, 1 visits today)
Nu sunt Comentarii