In curand va avea loc serbarea grupei noastre. Pentru mine va fi si ultima serbare de Craciun,deci momentul va fi incarcat de multa emotie.
Pentru a fi reusita , o serbare se pregateste din timp si necesita multe repetitii cu copiii. Programul trebuie sa aiba o insiruire logica , ceea ce spune un copil trebuie sa aiba legatura cu ce a spus copilul dinaintea lui si cel ce va urma. Cantecele trebuie sa fie si ele atent alese si sa fie interpretate corect de catre toti copiii.
La serbarea de Craciun un loc important il au Colindele. Eu cred ca este o datorie de onoare a noastra, a educatoarelor sa transmitem copiilor acest obicei stramosesc.
Anul acesta am avut surpriza ca o fetita de etnie turca sa-mi ceara sa-i invat si „Domn, Domn sa-naltam!” pentru ca este colindul preferat al tatalui ei.
Si pentru ca o serbare trebuie sa fie in primul rand o bucurie a tuturor celor prezenti, eu cred ca nu trebuie sa lipseasca un dans. Vom face deci un dans modern, pe o melodie ritmata de iarna care se portiveste si cu tinuta copiilor: fulgi de nea.
Si pentru ca s-a mediatizat in ultimul timp cat de mult ii costa pe parinti costumele copiilor de serbare, sa stiti ca un parinte cu imaginatie isi poate costuma copilul fara sa cheltuiasca niciun ban: un tricou alb , pantalonasi sau fustita si o beteala pe cap va va transforma copilul intr-un fulg de nea care va fi la fel de frumos ca si cei care vor alege costumatii din comert, gata confectionate.Sunt convinsa ca amintirile frumoase ale serbarilor , pozele si filmuletele vor recompensa efortul de a contribui la costumatia copilului dumneavoastra.
Sa stiti ca este foarte greu sa-i inveti pe copii sa danseze. Pe langa sincronizarea miscarilor trebuie sa schimbi desenul scenic si asta necesita multa munca si mult suflet. Mai este si perioada cand copiii lipsesc frecvent, unii au plecat la bunici de la 1 decembrie si mai vin la serbare dar tu trebuie sa-l bagi si la dans ca sa-i bucuri pe toti.
Am vrut sa spun ca serbarile ii fac pe copii sa aiba incredere in fortele proprii sa fie mai curajos, sa le placa sa fie in centrul atentiei, le dezvolta autocontrolul, stapanirea de sine, atentia, memoria, imaginatia, sunt un foarte bun prilej sa le descoperim aptitudinile si talentul.
Noi, educatoarele, ne bucuram mult pentru reusita fiecarui copil la serbare.
Fara indoiala ca „cireasa de pe tort”la serbarea de Craciun o reprezinta MOS CRACIUN. De aceea, Mos Craciun va asista la toata serbarea anul acesta si va vorbi cu fiecare copil. Sper din toata inima sa fie o serbare reusita si o bucurie pentru toti.
In 40 de ani de activitate nu am repetat niciodata o serbare mai multi ani la rand. Sigur ca anumite cantece si poezii au devenit „de suflet” dar o serbare cap-coada nu se poate repeta. Asta pentru ca micii actori difera de la an la an. Sa stiti ca de fiecare data o educatoare se gandeste bine ce i se potriveste fiecarui copil . Este foarte important ca lui sa-i placa ce spune astfel incat sa aiba si intonatia potrivita. Acum copiii invata sa fie mici actori care vor fi urmariti de multi spectatori, asa ca adesea le spun:
„- Uita-te in fata la parintii tai!
-Nu te scarpina in nas ca te filmeaza tata!
-Zambeste sa vada toata lumea ce frumos esti tu la gradinita ! „
Serbarile fac parte din categoria activitatilor extracurriculare, deci nu suntem obligate sa le facem. Asa ca in ajunul serbarilor educatoarele trebuie sa trimita copiii la activitatile optionale, sa mearga cu ei la teatru, sa faca activitatile planificate si daca mai ramane timp sa repete si serbarea.
Stiu ca cine vrea, poate sa gaseasca aspectele negative ale serbarilor.Nu pot sa cred cate lucruri urate s-au spus la TV despre serbari. Daca insistati veti reusi cu siguranta sa le desfiintati. Dar mai inainte ganditi-va cu responsabilitate cum contribuie la formarea copiilor dumneavoastra. Ar trebui sa nu ma mai intereseze,oricum pentru mine este ultima. Serbari nu mai facem, teme pentru acasa nu mai dam iar peste cativa ani ne vom intreba „cum de ne conduc astia care n-au invatat nimic la scoala???”. Atunci ce valoare mai au maximele pe care le-am invatat la scoala:
„Repetitia este mama invataturii.
Omul ca sa devina om trebuie format.
Invatati, invatati,invatati!”
Anul acesta cele mai mari emotii le am pentru copiii care au probleme de limbaj. Ei sunt cei care vor spune pentru prima data poezii Mosului. Eu am insistat sa-l bag in program si pe baietelul cu dislalie pentru ca mama lui credea ca nu poate sa spuna nimic. A fost o surpriza pentru toata familia cand numai dupa cateva zile de repetitie copilul a reusit sa invete poezia pe care o pronunta destul de bine. Baietelul care nu aude va face urarea de bun venit Mosului.
Ambii copii au facut eforturi mari dar vor avea si ei amintirile lor legate de prima serbare la gradinita si de intalnirea cu Mos Craciun.
Cel mai mult imi doresc sa simta bucuria serbarii copiii cu probleme de limbaj.
„Educatia mintii fara cea a inimii nu e educatie deloc”. (Aristotel)
„Toata invatatura are o baza emotionala”. (Platon)
Nu sunt Comentarii