SOMNUL LA GRADINITA

Cand vin la gradinita toti copiii se sperie atunci cand merg la dormitor pentru somnul de dupa-amiaza. Fiecare are acasa obiceiurile lui, majoritatea dorm in bratele parintilor, multi sunt leganati pe picioare. Va dati seama ca noi nu putem respecata aceleasi ritualuri la gradinita.

Venind de la masa , copiii beau apa, apoi merg la toaleta si la dormitor. Pregatirea pentru somn dureaza ceva timp, in functie de deprinderile de autoservire pe care le au copiii.
Dupa o saptamana de venit la gradinita fiecare copil stie care este patul lui, isi recunoaste pijamalele si incearca sa se dezbrace si sa se imbrace singur.La grupa mijlocie aproape toti copiii cer ajutorul educatoarei ca sa-si intoarca hainutele pe fata.

Si acum am sa va spun cateva „trucuri”pe care le folosesc eu si care ii fac pe copii sa adoarma linistiti:
-cateva minute ma prefac ca nu-i vad si ii las sa faca ce vor ei; stiu ca nu este chiar pedagogic dar tuturor ne place sa facem mici „prostioare”, este chiar distractiv. Cel mai mult le place sa alerge printre patuturi asa ca fac 2-3 ture de alergare
-cand se aseaza in pat mai vorbesc putin cu colegii apoi se mai joaca cu jucariile cu care dorm si se linistesc;
-cand sunt agitati le cant incet „Cantecel de leagan”sau le spun tot in soapta poezia „Vino,Doamne mai aproape”. De regula le repet de 2-3 ori din ce in ce mai incet si ei fac liniste deplina ca sa auda ce spun eu si in final adorm.
-chiar daca 1-2 copii nu au adormit inca , atunci cand este liniste deplina in dormitor si se aude respiratia de somn a colegilor , pana la urma si cei care nu sunt obisnuiti sa doarma la pranz adorm si ei.
-trebuie avut in vedere si programul instructiv-educativ desfasurat de educatoare de dimineata pana la ora de somn si care ii face pe copii sa fie obositi.

Dumneavoastra ca parinti este bine sa respectati regimul gradinitei, sa nu veniti cu ei aproape de pranz pe motiv ca „nu s-a putut trezi”.
Desi se simt bine la gradinita, copiilor le place sa speculeze unele slabiciuni ale parintilor si sa le spuna ca nu vor sa doarma la pranz. Atunci parintii aleg metoda cea mai rapida si usoara , o cheama pe doamna educatoare si de fata cu copilul ii spune ca el nu doarme,sta numai in pat. Este solutia cea mai gresita. Copilul devine agitat in pat si desi este obosit se straduie sa nu adoarma,sta cu ochii deschisi si incearca sa-i trezeasca si pe colegii din patuturile vecine ca sa se distreze cu ei.Va constata ca  „ii merge” si asa si daca o saptamana nu doarme, sunt putine sanse sa mai doarma vreodata la pranz.
Stim cu totii ca nu este bine sa-i mintim pe copii, atunci de ce o facem?

CANTECEL DE LEAGAN

In patutul cel frumos
Copilasul s-a culcat,
Sta frumos acoperit
Doarme, ca e obosit.
Nani, nani, nani, puisor!

Iepurasul, papusica,
Catelusul si pisica
Stau din joc si-au atipit,
Fiindca-i ora de dormit.
Nani, nani, nani, puisor!

Dorm si flori, si pasarele
Dorm si gaze mititele,
Somnul s-a lasat usor
Dragul mamei puisor.
Nani, nani, nani, puisor!

(Visited 3.451 times, 1 visits today)

Nu sunt Comentarii

Scrieti Comentarii

To Top