Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Blogger_Importer has a deprecated constructor in /home/diamante/public_html/wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer.php on line 44
DESPRE SERBARI ... SI NU NUMAI Partea a II-a - Diamantelenoastre.ro -Copilul Tau Este Un Diamant. Ajuta-l Sa Straluceasca

DESPRE SERBARI … SI NU NUMAI Partea a II-a

O serbare reusita necesita multa munca si o foarte buna pregatire profesionala a educatoarei.Va spun sincer ca in 40 de ani de activitate nu am repetat niciodata integral o serbare. Sunt anumite secvente in care ma regasesc si le-am folosit la mai multe serbari: mici scenete, poezii si cantece de suflet, colinde, etc, dar modul in care le- am gasit locul difera. Consider ca este foarte important sa-i facem pe copii sa le placa rolul lor , sa-l interpreteze artistic, sa se bucure ca este umarit si aplaudat.
Foarte multe educatoare se tem de momentul in care intra Mos Craciun la serbare pentru ca de cele mai multe ori copiii se sperie si incep sa planga. De aceea eu ii pregatesc din timp pentru acest moment , le spun cat de bun este Mosul, ca vine sa le dea cadouri si apoi pleaca la alti copii, ca nu trebuie sa planga . Repet aceste cuvinte cam doua saptamani la rand in fiecare zi, iar la serbare nu plange niciunul chiar si la grupa mica.

Am sa va povestesc acum, despre doi copii care atunci cand au venit la gradinita nu vorbeau deloc, desi aveau varsta in jur de 4 ani. Am stat de vorba cu parintii si am aflat ca Andrei nu aude cu ambele urechi, are aparate auditive, iar Filip refuza sa comunice desi are aparatul fono-articular bine dezvoltat. Marturisesc sincer ca nu am pregatirea profesionala necesara pentru a lucra cu copii cu cerinte educative speciale asa ca m-am speriat,nu stiam ce sa fac cu ei. Apoi m-am gandit ca trebuie sa cer ajutorul celor in specialitate. Asta mi-a fost la indemana pentru ca sora mea este psiholog logoped, specialista in demutizare. Ea m-a invatat cateva lucruri foarte utile pe le-am aplicat si mi-am dat seama ca reusesc mici progrese .

Andrei a demonstrat ca are abilitati manuale, este atras de activitatile practice, jocuri de masa, constructii . Il laudam de fiecare data pentru ce facea, era aplaudat de copii, se jucau cu el, asa ca a prins curaj si incerca sa-i imite . Cand am inceput pregatirile pentru serbarea de Craciun am vorbit cu parintii si i am rugat sa repete cu el acasa : ,,Mos Craciun sa traiesti, bine ai venit la noi!”.  Stiu ca nu este poezie, dar copilul a repetat si a reusit sa spuna aceste cuvinte la serbare cand a venit Mos Craciun. Era prima data cand a spus o fraza si ne-a produs tuturor o mare bucurie . Vreau sa intelegeti corect . Copilul mergea la logoped de doua ori pe saptamana, in familie faceau frecvent exercitii, dar atunci la serbare s-a produs saltul calitativ cand a inceput sa spuna ceva. A inteles ca a facut ceva deosebit si de atunci incearca sa vorbeasca si el, sa raspunda.

Filip nu vorbea , dar facea niste constructii foarte reusite. De fiecare data eram placut surprinsa si il laudam, il aplaudam cu totii. Cand i-am rugat pe fratii lui mai mari sa repete cu el poezia pentru serbare ,mi-au spus ca el nu poate pentru ca nu vrea sa vorbeasca. Atunci le-am spus ca fiecare copil are dreptul sa aiba amintirile lui de la gradinita, de la prima serbare, de la prima intalnire cu Mos Craciun, trebuie sa incercam mai mult impreuna… Se pare ca am fost convingatoare si la serbare a reusit sa spuna foarte bine poezia iar mama sa l-a imbracat foarte frumos. Mi-a spus dupa un timp ca un frate mai mare i-a vorbit urat si el nu a mai vrut sa vorbeasca . Toti au recunoscut ca atunci la serbare a fost momentul cand s-a decis sa nu mai taca. Copilul avea defecte de limbaj dar le remedia destul de repede.

De cate ori ma gandesc la acesti copii simt o mare bucurie pentru ca am facut ceva pentru ei. Repet , a fost un cumul de factori care i-a ajutat: munca psihologilor, a profesorilor de logoprdie, familia , gradinita si cel mai mult copiii, colegii lor de grupa. Momentul magic ramane totusi serbarea, pentru ca s-au simtit bine si au vrut sa arate ca si ei pot sa fie ca si ceilalti copii.
Dragi colege educatoare, pregatiti serbarile din timp , nu va mai prezentati in fata parintilor cu improvizatii de moment, puneti suflet in munca voastra si veti avea satisfactii nemasurate.
Dragi parinti mergeti la serbarile copiilor si bucurati-va de spectacolul pe care l-au pregatit.

ACESTE CLIPE SUNT MAGICE.

(Visited 370 times, 1 visits today)

Nu sunt Comentarii

Scrieti Comentarii

To Top