Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Blogger_Importer has a deprecated constructor in /home/diamante/public_html/wp-content/plugins/blogger-importer/blogger-importer.php on line 44
DESPRE JOCURILE LOGICO-MATEMATICE - Diamantelenoastre.ro -Copilul Tau Este Un Diamant. Ajuta-l Sa Straluceasca

DESPRE JOCURILE LOGICO-MATEMATICE

Exista o carte de jocuri logico-matematice care explica in amanunt cum trebuie sa le desfasuram. Este necesar insa sa fim corecti, sa ne respectam copiii si sa organizam acest tip de activitati numai atunci cand noi, adultii stapanim bine operatiiile logice de reuniune, intersectie, complementara reuniunii, iar copiii au asimilat un bagaj de cunostinte necesare. Nu le vom cere copiilor sa denumeasca aceste operatii, dar vom desfasura jocuri sub o forma cat mai distractiva iar rezolvand sarcinile didactice , copiii vor face dovada ca au ajuns la nivelul cand se produce acel salt calitativ.
Am sa va prezint sumar un joc logico- matematic de intersectie, pe care daca doriti sa-l realizati rog sa-l adaptati in functie de copiii cu care lucrati Va rog sa aveti in vedere ca este un joc pentru grupa mare,pe care este bine sa-l programati spre sfarsitul anului scolar. Avem nevoie de doua cercuri mari de culori diferire si de trusa cu piese geometrice . Cele doua cercuri mari vor fi asezate pe covor astfel incat sa se intersecteze.
Cerinta este urmatoarea:
Va rog sa puneti toate piesele rosii in cercul rosu si toate piesele care au forma de triunghi in cercul negru. Copiii vor incepe sa aseze piesele geometrice conform sarcinii date si vor realiza ca unele piese sunt si rosii, si triunghi si trebuie asezate la mijloc , pentru ca sunt si ale cercului rosu, si ale cercului negru.De fiecare data cand aseaza o piesa, copiii vor fi pusi sa verbalizeze:
Am pus aceasta piesa in cercul rosu pentru ca are culoarea rosie, dar nu este triunghi.
Am aceasta piesa in cercul negru pentru ca este triungi , dar nu este rosu.
Am pus aceasta piesa in partea de culoare rosu si negru pentru ca este si triunghi, si rosu.
Piesele care au ramas in afara cercurilor nu sunt nici triunghi, nici rosii.


Sa stiti ca acesta este un joc foarte dificil, sunt putini copiii care reusesc sa rezolve sarcina didactica, necesita sa fie repetat sub diferite forme  ( si patrat, si mare, si dreptunghi si albastru ,etc.). Este foarte important sa-i obisnuim pe copiii sa utilizeze corect limbajul matematic care ii ajuta sa inteleaga mai bine operatia efectuata. Parintii care aleg sa se joace cu copiiii astfel de jocuri nu trebuie sa se supere daca nu obtin performanta didactica imediata, sa aiba rabdare, sa nu le dea ei solutia, sa respecte ritmul propriu al copilului pentru ca se va produce cu siguranta si saltul calitativ. Copiii se joaca cu placere cu piesele geometrice; este important sa pastram aceasta bucurie.
Eu nu mi-am propus sa respect etapele unui proiect didactic , pentru ca activitatea din gradinita este in primul rand un act de creatie, deci fiecare om care lucreaza cu prescolarii trebuie sa se gandeasca cum le capteaza atentia, ce elemente de joc utilizeaza, ce metode utilizeaza pentru indeplinirea obiectivelor propuse.
Curriculumul activitatilor cu continut matematic lasa libertate educatoarelor sa-si aleaga  jocurile pe care le considera potrivite pentru grupa pe care o conduc. Important este sa se indeplineasca obiectivele cerute iar modalitatea aleasa tine de formarea profesionala a cadrului didactic.

(Visited 659 times, 1 visits today)

Nu sunt Comentarii

Scrieti Comentarii

To Top