,,Copilul meu are capacitati intelectuale de exceptie, invata foarte repede,as putea spune ca prinde noile cunostinte din zbor, pot sa fac cu el activitati mai dificile, peste nivelul lui de varsta”.
Sunt cuvinte pe care le aud tot mai des atunci cand stau de vorba cu parintii. Este adevarat ca cei mai multi copii inca de la 2-3 ani reusesc sa manuiasca tableta sau telefonul parintilor si inainte de a veni la gradinita numara destul de bine chiar peste 20. Asta nu inseamna ca toti sunt supradotati, de cele mai multe ori cunostintele copiilor au la baza o memorare mecanica, de exemplu numara fara sa inteleaga compunerea si descompunerea numarului, fara sa-l raporteze la cantitate si cifra . Este bine sa avem in obiectiv un volum mai redus de cunostinte dar care au la baza gandirea logica , acest proces psihic important in rezolvarea de probleme , care incepe sa se dezvolte inca de la varsta prescolara. Pentru ca toti suntem de acord ca dintre materiile studiate matematica e pe primul loc in ceea ce priveste contributia la dezvoltarea gandiri , vreau sa va atrag atentia asupra unor alt fel de activitati cu continut matematic pe care noi ,educatoarele le desfasuram cu copiii la inceputul anului scolar,in perioada de prenumarat.
FORMEAZA MULTIMI CU OBIECTE DE ACELASI FEL ex: papusi, masinute, vase de bucatarie,cuburi,ursuleti etc. Obligatoriu educatoarea ii invata pe copii sa incerciuasca cu degetul multimea pe care au format-o si sa verbalizeze: Am format o multime de papusi…masinute….etc. Le dam apoi jetoane in cosulete si cerculete confectionate din sarma de modelat si le cerem sa formeze multimi de mere, pere,….etc . Urmarim ca toti copiii sa introduca jetoanele cu aceleasi desene in interiorul cerculetului de sarma.Daca mai avem timp si nivelul grupei ne permite, putem sa le dam copiilor si o fisa evaluare in care sa ii punem sa formeze prin incercuire cu creionul o multime de mere. Oricat ne tenteaza, nu ii punem sa numere . S-au familiarizat cu notiunea de multime, au fost atenti la cerintele educatoarei, au incercuit multimea cu degetul, cu cerculetul de sarma sau cu creionul, e suficient. Sa stiti ca aceste cunostinte ne sunt utile in activitatile urmatoare.
Pentru fixare , la alte activitati vom forma multimi de fetite si baieti , multimi de vagoane, de farfurii, de frunze uscate, de legume de toamna, etc pentru ca la gradinita tot ce invatam la o activitate ne este de folos la alte domenii de cunoastere. Este bine sa le orientam copiilor atentia catre multimile care ii inconjoara: dulapuri, patuturi, scaune, jucarii de acelasi fel, ..etc. Se poate sa considerati ca este o activitate usoara dar merita sa incercati, amintiti-va ca in viata totul se invata si asigurati-va ca le-ati dat copiilor o baza pentru activitatile viitoare.
Vreau sa stiti ca la gradinita educatoarea isi alege tema din curriculum dar modul in care desfasoara activitatea este actul ei de creatie, care are la baza Metodica predarii activitatilor cu continut matematic in gradinita .Gandirea copiilor este concret-intuitiva, deci pentru orice activitate trebuie sa pregatim material didactic necesar iar jocul este metoda, procedeu si mijlocul principal de desfasurare a activitatii. La varsta de 3 ani o activitate cu intreaga grupa dureaza 15-20 minute, la grupa mijlocie 20-25 minute iar la grupa mare 25-30 minute. Daca in timpul activitatii dau semne de oboseala , putem sa-i invioram cu miscari de maini, batai din palme, repetarea unor cantece sau ghicitori adecvate.
Va rog sa-mi scrieti daca acest atricol va este de folos si daca doriti sa va mai dau exemple de altfel de activitati desfasurate in gradinita.
Va multumesc, astept parerile dumneavoastra.
Mi -a placut,imi este de folos si ,da, vreau cat mai multe exemple .