CAT MAI TINE CRIZA DE ADAPTARE?

Este intrebarea pe care o pun toti parintii dupa primele zile de gradinita. Criza de adaptare este acea stare de discomfort pe care o manifesta copiii la venirea in gradinita . Trebuie sa spunem ca aceasta criza de adaptare este resimtita puternic atat de parinti, cat si de catre educatoare si tot colectivul gradinitei care are contact direct cu copiii.
Cele mai pregnante sunt acele crize violente, cu tipete, refuzul de a se despartii de parinti, impingerea educatoarei, fuga din sala de grupa si mai ales plansul acela care ti se pare ca nu se mai termina. La polul opus sunt copiiii care intra zambind in sala de grupa, saluta , se joaca si isi sterg repede lacrimile aparute in coltul ochilor , pentru ca da, si ei traiesc intens criza de adaptare. Unii dintre ei chiar daca incearca sa se abtina ,clacheaza cand vine un coleg care tipa cat poate de tare…..Mai trebuie sa stiti ceva: sunt grupe de copii nou-formate in care nu plange niciun copil in primele zile, apoi , dupa 3-4 zile incep sa riposteze.

CUM ESTE BINE SA PROCEDAM:
Pregatirea copilului pentru intrarea in colectivitate este foarte importanta . Este bine ca aceasta pregatire sa inceapa cu 1-2 luni inainte, cand copilul trebuie sa mearga impreuna cu parintii sa cunoasca gradinita unde l-ati inscris . Eu cred ca nu este bine sa-l duceti la mai multe gradinite „ca sa aleaga el”, pana la urma criteriile de alegere sunt ale dumneavoastra. Este preferabil ca aceasta vizita sa aiba loc in jur de ora 10 , cand nu sunt parinti, iar toti copiiii sunt la grupa cu educatoarele. Nu trebuie sa intrati la toate grupele, este bine sa intrati acolo unde sunt copii care au aceeasi varsta cu copilul dumneavoastra. Incercati sa-i atrageti atentia aspra aspectelor pe care vreti sa le retina: nu plange niciun copil, parinttii lor sunt la serviciu, copiii sunt cu educatoare care ii invata, la gradinita copiii se joaca cu colegii lor . Daca ati vazut lucruri care nu v-au placut ,nu le discutati in familie in prezenta copilului, vorbiti cu el numai de lucrurile pozitive: ce ordine este peste tot, copiii nu tipa, au toalete micute si ei pot sa stea singuri pe ele…. Este foarte important sa repetati des ca la gradinita copiii stau cat timp parintii lor sunt la serviciu, apoi vin si ii iau si merg impreuna acasa .Experienta mea mi-a demonstrat ca daca respectati aceste reguli, copiii nu plang in proportie de peste 90%.

CE FACETI DACA COPIII SUNT AGITATI:
Nu stati mult timp cu ei in brate in holul gradinitei asteptand parca sa-si faca programul, s-ar putea sa vada alti copii care plang si plansul se transmite.
Nu le dati sfaturi de ultim moment ,se panicheaza ca uita ce sa faca.
Nu le dati mancare si jucarii la dulap,vor incerca sa mearga singuri sa le ia si de cele mai multe ori se pierd , gradinita este foarte mare pentru ei.
Nu stati foarte mult de vorba cu educatoarele incercand sa aflati raspunsurile la intrebari in primele zile de gradinita,in scurt timp va fi o sedinta de grupa si veti afla tot ce va intereseaza . Ganditi-va ca o educatoare are in general la grupa 20 de copii, daca fiecare parinte vorbeste cu ea 10 minute inseamna 200 de minute , este prea mult, iar ea, tocmai acum trebuie sa le acorde cea mai mare atentie copiilor, ei sunt cei mai importanti. Nu o catalogati drept necomunicativa daca face ce trebuie si se ocupa de copii.

Aveti voie sa stati cu copilul in clasa in primele zile, dar copilul va specula acest lucru si va crede ca asa trebuie sa se intample zilnic . Nici educatoarea nu se va simti bine cu parintii in sala de grupa, cu siguranta atentia copiilor va fi catre parinti, pe ea o ignora, e necesar sa le demonstreze ca stie si ea ceva, sa incerce sa-i faca sa rada , sa se joace impreuna… Si ea este un om , ar vrea sa faca aceste lucruri acum si fara asistenta…Oricum momentul despartirii va sosi, nu trebuie sa va autoacuzati ca il abandonati . Este mai corect sa recunoasteti ca a implinit varsta cand trebuie sa-i acordati independenta de a se dezvolta in colectiv , pentru ca da, copiii au nevoie de alti copii de varsta lor.
Nu ramaneti pe hol ca sa-l auziti daca plange, s-ar putea sa va vada cand iese la toaleta sau la masa si atunci cu siguranta va plange.

CEL MAI IMPORTANT ESTE sa nu-l lasati din primele zile 10 ore la gradinita. Notiunea timpului se formeaza cel mai greu la copii iar cand parintii vor incepe sa vina dupa ceilalti copii vor deveni nelinistiti, vor crede ca i-ati uitat acolo .

Daca educatoarea este in curte cu copiii atunci cand mergeti sa va luati copilul de la gradinita , nu ramaneti si dumneavoastra in curte ca sa se mai joace copilul, fiti sigur ca el abia asteapta sa plece, oricum a fost o zi foarte lunga . Ganditi-va ca si noua, adultilor nu ne place sa stam peste program , sunt zile cand asteptam cu nerabdare sa schimbam ambientul, haideti sa nu le cerem copiilor ce nu ne place nici noua. Mai mult, in prezenta parintilor copiii au mai mult curaj, fac lucruri pe care educatoarea nu le permite si se pot produce accidente.
Este foarte bine daca atunci cand mergeti sa va luati copilul de la gradinita ii oferiti mici recompense, o plimbare in parc, ceva dulce, pentru ca ai fost cuminte la gradinita, te-ai jucat cu colegii ai mancat, ai ascultat-o pe doamna educatoare,etc.
Dumneavoastra va cunoasteti cel mai bine copilul, nu incercati sa aflati in amanunt tot ce a facut la gradinita daca el nu este dispus sa va povesteasca.

Criza de adaptare poate dura de la cateva zile la cateva luni de zile. Sunt unii copii care se obisnuiesc sa-si faca ,,programul de dimineata” in fata dumneavoastra pana intra in clasa . Fiti siguri insa ca toti vor incepe sa se simta bine la gradinita si vor fi nerabdatori sa se intalneasca cu colegii de grupa si cu educatoarea.
Depinde de familie si de educatoare sa reuseasca sa gaseasca pentru fiecare copil modalitatile cele mai eficiente pentru a-i ajuta sa scape de criza de adaptare cat mai rapid si a-i determina sa vina cu drag la gradinita.

(Visited 997 times, 1 visits today)

Nu sunt Comentarii

Scrieti Comentarii

To Top