In ultimul timp am auzit multi parinti care au copii de gradinita spunand ca ar fi mai bine daca nu s-ar mai face serbari la gradinita ,,oricum sunt inutile , educatoarele tot noua ne dau poeziile acasa sa-i invatam pe copii, apoi mai trebuie sa le facem costume, sa ne ocupam de cadoul educatoarei, de sosirea Mosului (daca e cazul) si alte batai de cap inutile.
In timp ce gradinitele particulare organizeaza cu mult fast serbarile pe care considera foarte utile pentru a-si face reclama, la gradinitele de stat sunt directoare si chiar inspectoare care doresc sa le desfiinteze. De cele mai multe ori , in perioadele cand educatoarele fac pregatiri pentru serbare , sunt programate inspectii de fond sau pentru obtinerea gradelor didactice .
Imi amintesc ca anul trecut am fost internata toata luna februarie, apoi gradinita a fost inchisa din cauza ninsorilor iar atunci cand s-a deschis, pe 5 martie , am intrat toate in inspectie si va dati seama ca grija cea mai mare a fost cu cat sa contribuim pentru cadouri…
Am vazut ca si in sedintele de guvern s-a discutat despre cadourile pe care le dau parintii cadrelor didactice ; dar s-a gandit cineva cat trebuie sa dea o educatoare pentru ca vine cineva sa o vada cum lucreaza cu copiii? De cele mai multe ori in astfel de situatii te lasa sa astepti minute in sir, nu conteaza ca se plictisesc copiii si tu esti emotionata, ele trebuie sa bea cafeaua in liniste iar tu sa stii cine este seful; alteori intra la sfarsit iar tu trebuie sa le spui ce ai facut… Mi-au spus educatoarele tinere ca se intampla sa nu vina deloc, le reprogrameaza, iar tema nu mai corespunde si nici materialul didactic.Eu am avut colega de clasa la Liceul pedagogic pe o actuala doamna inspectoare. Mi-o amntesc undeva in fundul clasei, jucand ,, macao” cu alte colege la fel de studioase. Era o eleva care trecea clasa ,, ca gasca prin apa „, nu stia nimic, acum e inspectoare iar noi, fostele ei colege nu o putem respecta, pentru ca a ramas la fel de nepregatita profesional…
Revenind la serbari, eu le consider foarte utile in formarea copiilor: ii invata sa le placa sa fie in centrul atentiei , sa se autostapaneasca, sa fie atenti, sa memoreze rolul, sa vorbeasca expresiv si nuantat, sa le placa sa fie apreciati de parinti si spectactori. Ar fi foate bine daca dumneavoastra, parintii le-ati considera o modalitate de evaluare a progreselor copiilor. Trebuie sa recunosc insa ca intrebandu-i pe parinti cum a fost la serbare am primit si raspunsuri de genul,, Mare plictiseala” sau ,,Credeam ca nu se mai termina.”
Voi continua…